Opublikowany przez: ULA
Niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza jest bardzo częstym zaburzeniem odżywiania się kobiet. Objawy niedoboru często ujawniają się po rozpoczęciu cyklu menstrualnego. Deficytowi żelaza w organizmie sprzyja niewłaściwa dieta. Norma dla kobiet na żelazo wacha się między 10 a 27 mg.
Odżywanie w trakcie ciąży. Prawidłowe odżywianie się jest niezbędne w okresie ciąży i karmienia piersią. W tych stanach istnieje zwiększone zapotrzebowanie na energię i większość składników odżywczych. Szczególnie ważnymi składnikami w tym okresie jest kwas foliowy. Kwas foliowy zmniejsza zagrożenia urodzenia dziecka z wadami wrodzonymi mózgu i rdzenia kręgowego. Kobiety w wieku rozrodczym powinny spożywać 400 mikrogramów kwasu foliowego na dzień, a kobiety w trakcie ciąży, aż 600 mikrogram na dzień.
Dobrym źródłem kwasu foliowego się ciemnozielone warzywa liściaste, pomarańcze, sok pomarańczowy, suche nasiona roślin strączkowych fasola, groch, produkty wzbogacane w kwas foliowy. Bardzo ważnym w tym okresie jest odpowiednie spożycie wapnia. Suplementacja wapniem, tak samo jak kwasem foliowym powinna być skonsultowana z lekarzem.
Zmiany hormonalne w ciąży mogą prowadzić do cukrzycy ciążowej. Między dwudziestym czwartym, a dwudziestym ósmym miesiącem ciąży powinna być wykonane badanie na obecność tego typu cukrzycy. W tym okresie potrzebne są zmiany w diecie oraz aktywności fizycznej, które są potrzebne do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
U większości kobiet ten typ cukrzycy ustępuje zaraz po porodzie. Kobiety, u których wystąpiła cukrzyca ciążowa, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 w późniejszym okresie życia.
Dieta może złagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego. Połączenie prawidłowego odżywiania się, ćwiczeń fizycznych i kontrolowania stresu, może być najlepszym sposobem na łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Soja w ostatnich latach zdobyła uznanie, jako element leczenia objawów menopauzy. Soja jest bogatym źródłem izoflawonów, czynników przypominających ludzkie estrogeny. Niektóre badania sugerują, że regularne włączanie do diety produktów sojowych może zmniejszać objawy menopauzy. Potrzebne są dalsze badania na ten temat.
W okresie menopauzy metabolizm kobiet spowalnia, zwiększa się przyrost tłuszczowej masy ciała. Nagromadzenie tkanki tłuszczowej w niektórych okolicach ulega zwiększeniu. Odpowiednia dieta i ruch w tym okresie są nieodzowne.
Arkadiusz Tuwalski
owoce |
|
26,8% |
warzywa |
|
2,4% |
słodycze |
|
41,5% |
mięso |
|
14,6% |
produkty zbożowe |
|
4,9% |
ryby |
|
7,3% |
mleko i nabiał |
|
2,4% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
78.88.*.* 2015.11.26 14:42
oprócz zdrowej diety kobiety nie powinny zapominać o suplementacji kwasem foliowym, i to nie tylko w kontekście ciąży :) kwas foliowy bierze udział w tworzeniu się każdej nowej komórki ciała, pozytywnie wpływa na nasz nastrój, można by wyliczać i wyliczać
89.73.*.* 2014.04.27 22:31
MOTTO: KOBIETY W MENOPAUZIE MUSZĄ MIEĆ ENERGIĘ, NAJLEPIEJ Z POŻYWIENIA. ***** ZDROWIE ORAZ DOBRE SAMOPOCZUCIE POWINNY BYĆ WYNIKIEM JEDZENIA, CZYSTEGO ORAZ ENERGETYCZNEGO POŻYWIENIA: Głównie bez toksyn i oczywiście nie powodującego; otyłości czy też cukrzycy typu 2. Zdecydowanie uważam, że konsumowanie różnych produktów spożywczych w oparciu o tabele tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU; wystarcza aby menopauzę lub nawet przejściowe osłabienia przechodzić sprawnym żwawym krokiem.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.